Ақпарат

Сүтқоректілер: азиялық немесе үнді пілі

Сүтқоректілер: азиялық немесе үнді пілі

Жүйелік классификация

Патшалық: Animalia
Phylum: Хордата
Сынып: Маммали
Тапсырыс: Proboscidea
Отбасы: Elephantidae
Мейірімді: Эльфалар
Түрлері: E. maximus - Линней, 1758 жыл

Азиялық немесе үнді пілі (Elephas maximus) Оңтүстік Азияның джунгли және шөпті жазықтарында тұрады.
Өлшемдері африкалық түрлерден кішірек, құрғақ жерлерде биіктігі 2,5-3 м, максималды салмағы 5 т, ал дөңес профильді төмен қарай төмен қарай, аналықтарда аздап кішірейетін болады. ерлерде, кішігірім жыныстағы екі құлақтың және магистральдың бір ұшының орнына екеуінің орнына бір сандық қосымшасы бар, оларды Африка пілінен оңай ажыратуға мүмкіндік береді (Loxodonta africana).
Азиялық піл - қатал және 20 немесе одан да көп адамдардан құралады, олар егде жастағы әйелге жатады, топ пен тамақты іздейді.
Оның диетасына шөптен бастап бамбук тамырына дейін, сондай-ақ қабығы, жемісі мен жапырағы бар барлық көкөністер кіреді.
Күніне жұтылатын тамақтың мөлшері 50 кг-нан асады, ал тамақ іздеу ең ыстық сағаттарда ғана тоқтатылады, сол кезде жануар жиналып қалған жылуды тарату үшін тынышталып, құлағын шайқайды.
Жоғарыда айтылғандай, Африка пілінен айырмашылығы, азиялық піл, негізінен, белгілі бір шектерде, бағаланады және орамалды жануар ретінде қолданылады.
Бұл жағдай экологиялық ландшафт пен климаттық территориялық қайта құрулармен, сондай-ақ, піл сүйектерінің және терілердің піл сүйегін жинауға бағытталған браконьерлікпен қатар, кейбір тұқымдардың жойылмайтын жойылуын шешіп, түрлердің жойылу шегіне жеткізді.
Шын мәнінде, ол бұрынғыдай Персияда (қазіргі Иран), Джавада және Месопотамияда (қазіргі Ирак), ол жоғалып кеткен аймақтарда да кездескен.
Азия пілінің сүйектерінде 19 жұп қабырғалар мен 33 каудальды омыртқалар болса, Африка пілінде 21 жұп қабырғалар мен 26 каудальды омыртқалар бар.
Азиялық піл ұрғашыларының жүктілік кезеңі шамамен 645 күнді құрайды.

Үнді пілі - Elephas maximus көрсеткіші (фото Томас Шох)

Sumatran Elephant - Elephas maximus sumatranus (фото Мидори)

Африкалық түрлермен салыстырғанда азиаттық адаммен тарихи қарым-қатынас пен қарым-қатынас жиілігі жиі болған (мысалы, Үндістан, Шри-Ланка, Пәкістан, Бирма, Бангладеш, Вьетнам, Таиланд, Малайзия, Цейлон және т.б.) немесе осы елдердің ауылдарында оларды тығыз байланыста, мысалы, бензин сорғышының жанында немесе тропикалық немесе жаңбырлы джунгли жолында кездестіру сирек кездеседі.
Оңтүстік Азиядағы көптеген фестивальдарда олар Шри-Ланкадағы Esala Perahhera фольклорлық шеруі жағдайындағыдай керемет костюмдермен жабдықталған.
Бұл географиялық аймақтарда олар жолбарыстар шабуыл жасамайтын жалғыз жануарлар болғандықтан, ағаш бұталарын тасымалдау және тың джунглиді барлау сияқты ауыр жұмыстарды орындау үшін де қолданылады.
Сонымен, олар туризмде, мысалы, Еуропадағы жылқылар мен есектерде, тропикалық ормандар мен бақтарда экзотикалық серуендеуге, есте қаларлық фотосуреттер жасауға мүмкіндік береді.

Азия пілінің төрт кіші түрі бар, ал қалған екеуі жойылып кетеді:
- Elephas maximus maximus (Цейлон пілі)
- Elephas maximus borneensis (Борнео пілі)
- Elephas maximus indicus (Үнді пілі)
- Elephas maximus sumatranus (Суматран пілі)
- Elephas maximus rubridens, солтүстік Қытайдың кіші түрлері, қазір жойылып кетті
- Elephas maximus asurus, Сириялық піл, қазір жойылып кетті

Бейне: КӨРІҢІЗ ҚЫЗЫҚ. ЖАНУАРЛАР (Қазан 2020).