Ақпарат

Италиядағы жабайы табиғат: Cipplus cinclus, Linnaeus 1758 ж

Италиядағы жабайы табиғат: Cipplus cinclus, Linnaeus 1758 ж

Жүйелік жіктелуі және таралуы

Сынып: Құстар
Тапсырыс: Passeriformi
Отбасы: Цинклиди
Түрі: Цинклус
Түрлері: C. cinclus

Еуропа мен Азияда кең таралған түрлер. Италияда бұл кезеңдік және тұрақты. Ол әдетте тау өзендерінің бойында тұрады, оның түбінде жәндіктер, кішкентай ұлулар мен балықтарды аулап, жылдам жүзеді. Ол Альпіде теңіз деңгейінен екі мың метрге дейін көтеріледі, ал Тибетте ол бес мың метрден асады; сирек жазыққа түседі.
Бұл Италияда қорғалатын түрі болып табылады, сондықтан туылғандығы туралы куәлігі жоқ қоңыраулы тұлғаларды ұстауға және сатуға тыйым салынады.

Диппер - Cinclus cinclus (фотосурет www.lauromagrisphotonature.com)

Диппер - Cinclus cinclus (сурет Луиджи Себастиани)

Диппер - Cinclus cinclus (Франческо Грациоли фотосы www.snowfinch.it)

Айырықша белгілер

Ұзындығы: шамамен 18 см
Орташа салмағы: 65 грамм

Үстіңгі жағы қоңыр және қара сұр, жоғарғы бөліктерінде және белде, кеудеде ақ.

Биология

Ұшу кезінде ол қанаттарын тез жауып, судан төмен тұрады.
Ән жұмсақ, бірақ үнсіз дыбыстардан тұратын өте жағымды тәтті сұхбаттан тұрады.
Олар оқшау өмір сүретіндіктен, ерлі-зайыптылар тек қана тұқым өсіру кезеңінде қалыптасады және балалар енді олардың көмегіне зәру болмай тұрып тарайды. Ата-аналар өздерінің тұратын жерлерін көршілердің шабуылынан қатты қорғайды.
Ол су ағысының жанында, жартастарда, көпірлер мен сарқырамаларда, сфералық ұя салады. Балапандар әрдайым сәуірде 4-тен 6-ға дейін жұмыртқа қояды.
Ол негізінен сулы жәндіктер мен олардың личинкаларын, сондай-ақ ұлулар мен құрттарды қоректендіреді. Ол тіпті кішкентай балық аулауға да қарсы емес.

Бейне: Species Plantarum (Қазан 2020).